mattejenter forside

Hvordan få barna til å digge matte

Foto: flickr/woodleywonderworks
Foto: flickr/woodleywonderworks

Jeg fikk morgenkaffen i halsen i dag tidlig da jeg leste Camilla Bjørns kommentar om matteangst i VG, der det sto at to av fem går ut av ungdomsskolen med karakteren 1 eller 2 i matte. To av fem!! Med det fremtidige behovet vi har for teknologer, er dette helt krise.

Spesielt ille er det at jentene svikter mest. Jenter har mindre tro på egne matteevner enn gutter, ifølge en rapport VG-kommentaren henviser til. Det rimer med mine egne erfaringer fra skoletiden. Du hadde kanskje også noen ellers oppegående jenter i klassen din som proklamerte at de ikke “klarer matte”?

Jeg er så heldig å ha tilgang på et nettverk av Norges aller smarteste damer, der det er mange som er glad i matte. Jeg stilte dem spørsmål om hvorfor de liker matte, og svarene var temmelig enstemte: De har vokst opp med foreldre som har overført egen mattentusiasme til barna, som har vært flinke til å gjøre matte gøy.

Så hva gjør vi da? Jo, vi foreldre bretter opp ermene og starter mattekampanje i all hemmelighet. Mål: Å få ungene til å elske matte. For selv om skolen har det pedagogiske ansvaret for å lære barna våre matte, har vi som foreldre ansvar for å gjøre jobben deres litt lettere – ved å ikke bygge opp under matteangst som gjør det vanskelig for læreren å nå gjennom.

Her er 25 tips til hvordan du kan vekke matteinteressen hos poden:

 1. Skal dere ringe bestemor, skriv ned nummeret på en lapp og la småttingen taste det selv.
 2. Er dere ute på tur, gå på jakt etter 2-tall. Eller 3-tall. Eller 5-tall (du skjønner tegninga).
 3. La barnet sortere kniver, gafler og skjeer når du tar ut av oppvaskmaskinen.
 4. Tell hvor mange røde biler som kjører forbi mens dere venter på bussen.
 5. Bak en kake sammen og la barna måle opp.
 6. Be barnet gjette hvor mange liter vann det er i svømmebassenget. Resonnér sammen. Det viktigste er ikke å komme frem til riktig svar, men å lære å angripe problemstillingen på en logisk måte.
 7. Gi dem en notisblokk og send dem ut på jakt etter bilnummer.
 8. Gi dem duplo og lego
 9. Lær dem å spille et instrument.
 10. Er dere på shopping, få barnet til å regne ut prisen på varen som har 20% rabatt.
 11. Når hele familien skal kjøpe seg en is, få barna til å regne ut totalsummen.
 12. Bruk Grandiosaen til å forklare brøkregning: Pappa skal ha 3/8, mamma skal ha 2/8, lillesøster skal ha 1/8 og storebror skal ha 2/8.
 13. Ta med kart ut på skogstur for å forklare koordinatsystemet.
 14. Spill Yatzy og Monopol. Overlat regneoppgavene til barna.
 15. Gå på skattejakt etter forskjellige geometriske former i huset. Hvem finner flest triangler?
 16. Gi dem tilgang på pedagogiske dataspill som forklarer matte, som for eksempel DragonBox
 17. Se på mattevideoer sammen på YouTube (for eksempel Math Antics)
 18. Ha gjettekonkurranse: Hvor mye veier eplet? Brødskiva? Et tomt glass? Et fullt glass? Katta? Vei sammen og finn fasiten.
 19. Tell og legg sammen hvor mye som ligger i sparegrisen. Finn ut hva man kan kjøpe for summen, og hvor mye man eventuelt må spare for å få råd til det de har lyst på.
 20. Snakk om hvorfor matte er viktig. Hvorfor trenger snekkeren å kunne matte? Kassadama på Rimi? Sykepleieren?
 21. La dem spille Minecraft
 22. Når de maser “Er vi fremme snart?” fra baksetet i bilen, få dem til å regne ut hvor lang tid det tar før dere kommer frem
 23. Les en bok sammen som handler om tall og telling (her er noen eksempler)
 24. Sorter lekene i lekekassa etter størrelse, farge eller type.
 25. Lek “Gjett tallet”. Barnet tenker på et tall, og du skal finne frem til det ved å stille spørsmål. Er det et partall? Er det høyere enn 30? Lavere enn 70? Osv.

Men det viktigste av alt: Om du har matteangst selv, gjør ditt ytterste for å ikke overføre den til barna. At du ikke likte matte, behøver ikke bety at barna dine ikke gjør det. Men om du snakker med dem om at matte er pyton, er sjansen stor for at de vil oppfatte det på samme måte når de begynner på skolen.

I tillegg til gode tips fra Norges smarteste damer, har jeg hentet inspirasjon til listen fra Business Insider, Babycenter og Raisesmartkid.

PS! Hvis du lurer på hvorfor det har gått to måneder siden forrige blogginnlegg, har jeg følgende mattestykke å by på: Det tar ca 30 sekunder å gå en runde i første etasje der jeg bor. Hvis man hver dag går denne runden i tre timer mens man bærer på en skrikende baby med vondt i magen, hvor mange runder rekker man å gå på to måneder? Grei ut om hvordan du kom frem til svaret. 

3 thoughts on “Hvordan få barna til å digge matte”

 1. Ohlala – denne bloggen skal sporenstreks inn på min bloggliste, og dette innlegget skal enda mer sporenstreks deles – for halleluja, som jeg er enig! Og for en god liste med tips! Dette håper jeg MANGE leser!

  1. 21600 runder?

   30 sekunder på en runde. I 1 time er det 3600 sekunder. 3600×3 timer hver dag=10800 sekunder/30 sekunder per runde=360 runder hver dag. 360 runder per dag X 60 dager (i 2 måneder)=21600 runder på 2
   måneder.

  2. Tusen takk for fine ord, Astrid – den komplimenten betyr litt når den kommer fra en av Norges fremste bloggeksperter 😉

   Ingrid: Full pott! Og ekstra morsomt at det var ei jente som var først ut med riktig svar.

Comments are closed.