evernote

Derfor må man elske Evernote

evernote2Tviholder du fortsatt på notatblokka di? Da er det på tide å rive seg løs fra nostalgiske minner, og omfavne Evernote istedet.

Evernote er i sin enkleste form et program for å skrive og systematisere notater. Men funksjonaliteten som ligger i programmet er så omfattende at det kan brukes til fryktelig mange andre ting enn bare å skrive ned ting du må huske.

Etter å ha brukt programmet i bortimot fem år, presenterer jeg her mine topp tre argumenter for å bli Evernote-fantast:

1. Du kan gi Word fyken for godt

Her er alle word-dokumentene jeg har lagret på jobb-pc'n min. Ved å se på dokumentnavnet, er det bare to av dem jeg skjønner hva handler om.
Her er alle word-dokumentene jeg har lagret på jobb-pc’n min. Ved å se på dokumentnavnet, er det bare tre av dem jeg klarer å huske hva handler om.

Rekk opp hånda den som på ett eller annet tidspunkt i livet har lett i blinde etter et word-dokument på pc’n som du vet at du har skrevet – du husker bare ikke hvor du la det eller hva du kalte det. Hvor mye tid har du brukt på den letingen, tror du?

Etter at jeg begynte å bruke Evernote, har jeg sakte men sikkert faset ut Word som innskrivingsverktøy. Den aller viktigste grunnen er at det er så fryktelig mye lettere å finne igjen dokumentene senere når all teksten i dem er søkbar, og ikke bare dokumentnavnet som i Word. I stedet for å åpne ett og ett dokument for å se om det var det dokumentet du var ute etter, kan du på tidels sekunder få oversikt over alle Evernote-notatene dine som inneholder søkefrasen du har brukt for å finne frem til dokumentet.

I tillegg gjør Evernote det mye enklere å distribuere dokumenter du har skrevet til andre. I stedet for å legge dokumentet som et vedlegg til eposten, kan du sende en lenke til nettsiden der notatet ditt ligger. Det gjør at du også har mulighet til å endre på dokumentet ditt uten å måtte sende ut en ny versjon på mail.

2.  Det kaotiske bokmerke-systemet ditt er historie

Et klikk på den grønne knappen, og jeg har lagret nettsiden med informasjonen jeg kommer til å få bruk for om noen måneder.
Et klikk på den grønne knappen, og jeg har lagret nettsiden med informasjonen jeg kommer til å få bruk for om noen måneder.

Titt og ofte kommer du sikkert over nettsider som har viktig informasjon du kanskje vil få bruk for senere. Du lager et bokmerke, og surfer videre.

Når du et halvt år senere faktisk trenger informasjonen fra denne nettsiden, starter jakten. Hva kalte du bokmerket? Klarer du å huske hvilken nettside informasjonen lå på? Og hvis du i tillegg har separate bokmerker på jobb-pc’n og hjemme-pc’n – hvilken av pc’ene var det du lagret det på?

For oss med begrenset langtidshukommelse, er det en umulig oppgave å klare å finne tilbake til den informasjonen. Det er derfor vi har Evernote, og det er derfor vi i tillegg har utvidelsen Evernote WebClipper i nettleseren.

Når du kommer over en nettside med informasjon som du kanskje trenger, trenger du bare to klikk før informasjonen er lagret. Og all teksten på nettsiden er dermed søkbar i alle varianter, slik at du lett finner tilbake til den når du faktisk trenger den.

3. Du kan lage en kokebok som virker

En analog kokebok har en rekke begrensninger som gjør det vanskelig å få samlet alle oppskriftene du egentlig vil ha:

  • Kommer du over en oppskrift på nettet som du vil ta vare på, må du printe den ut og lime den inn. Har du heller ikke kokeboka i nærheten der og da, må du huske å gjøre det senere. Tungvint, og det skjer ikke. Bruker du Evernote WebClipper, kan du schwoppe oppskriften rett over i kokeboka di med to klikk.
  • Er du på besøk hos noen som gir deg oppskrift på en ny yndlingskake, må du gjerne skrive den av, og deretter lime den inn i kokeboka når du kommer hjem. Tungvint. Med Evernote kan du bare ta bilde av oppskriften med mobilen, en operasjon som tar maks 10 sekunder. (Ok, du kan sikkert også ta bilde om du skal ha den til den analoge kokeboken din, men det fordrer at du printer ut bildet og deretter limer det inn. Fortsatt tungvint.)
  • Ser du en oppskrift i et magasin, kan du rive den ut og lime den inn i kokeboka di (forutsatt at den er i nærheten). Da ødelegger du riktig nok magasinet. Kanskje skriver du den av i stedet. Tungvint, og du får ikke med bildet av retten som så så fristende ut. Med Evernote kan du ta bilde av oppskriften, og ha den lagret på 10 sekunder.
tomatesuppe
Alle supper samlet på ett sted.

I tillegg kan du tagge alle oppskriftene dine så du lett finner tilbake til dem senere. Når du har lyst på suppe til middag, men vet ikke helt hvilken, kan du bare søke etter suppe og få opp alle oppskriftene på ett sted.

Det geniale er at også oppskriftene du har tatt bilde av blir med i søket. Hvis du har premiumvarianten av Evernote (som koster noen tiere i måneden), blir nemlig all tekst i bilder søkbar.

Nybegynner og fristet til å prøve? Her finner du Evernote – og her er en finfin nybegynnerguide du kan starte med.

Hører gjerne fra dere som bruker Evernote jevnlig – hva er din yndlingsbruk? Fyll på med gode eksempler i kommentarfeltet.